Salar Kamangar is a senior executive at Google and former CEO of Google's YouTube brand.

Salar Kamangar is a senior executive at Google and former CEO of Google's YouTube brand.

در قرن بیست و یکم شاهد ظهور قدرت‌های صفر و یکی در دنیا هستیم، قدرت‌هایی که علی‌رغم بدیع بودنشان همچنان تحت نفوذ و تسلط ایرانی‌ها هستند. استعداد و نبوغ اهالی ایران زمین از قرن‌ها پیش به واسطه ظهور اندیشمندان و فلاسفه‌ به نام بر بشر خاکی پوشیده نبوده و نیست؛ امروز هم به واسطه همین پشتوانه قوی ملی میهنی شاهد تکیه افرادی از این مرز و بوم بر کلیدی و استراتژیک‌ترین جایگاه‌های تصمیم‌ساز در عصر اطلاعات هستیم.

ایرانیانی که تا قرن‌ها مظهر تولید و صادرات دستاوردهای علمی اعم از ریاضیات، حساب، منطق، فلسفه و علوم پزشکی بوده‌اند، در سکانس عصر انفجار اطلاعات نیز صحنه‌گردانان به نامی هستند که کارگردانان شهیر را به سمت جذب خود کشانیده و در عرصه‌های جهانی نقش آفریتی کرده‌اند.
قرن بیست و یکم که پرده‌گردان عصر صفر و یک است با تکیه بر قدرت اطلاعات، معادلات کهنه جهانی را به گونه‌ای متحول ساخته که قدرت را در کف سیاست‌مداران اطلاعاتی گذاشته و دیگران را زیر سلطه آنها فرض کرده و در واقع ملاکی برای برتری جویی شده است.
در چنین عصری، شاهد جلوه‌گری غول‌های اطلاعاتی هستیم که مراکزی برای انباشت اطلاعات به حساب آمده و تحلیل‌گران قدرتمند قرن بیست و یکم به حساب می‌آیند اما با کمی دقت متوجه هدایت همین غول‌ها توسط مدیران ایرانی می‌شویم. قدرت ایران امروز جهانی است و برای اثبات چنین ادعایی کافی است نگاهی به ساختار بزرگترین شرکت اطلاعاتی جهان یا به عبارتی غول اینترنتی دنیا بیاندازیم تا شاهد نقش آفرینی ایرانی‌ها در آن باشیم.

*امید کردستانی تاجر ایرانی مدیر ارشد کسب‌وکار گوگل*

Omid Kordestani Chief Business Officer at Google
Omid Kordestani Chief Business Officer at Google

امید کردستانی مشاور ارشد مدیر عامل گوگل و تاجر ایرانی-آمریکایی است که در سال 1963 مصادف با 1342 هجری/شمسی در تهران به دنیا آمد و در یک مدرسه کاتولیک ایتالیایی دوران تحصیل ابتدایی را گذراند، در سن چهارده سالگی پس از مرگ پدرش به آمریکا و کالیفرنیا مهاجرت کرد و در آنجا تحصیلات خود را ادامه داد و مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق در سال 1984 از دانشگاه ایالتی سن خوزه دریافت کرد. همچنین کردستانی در سال 1991 موفق به اخذ مدرک کارشناسی‌ارشد مدیریت ارشد کسب‌و‌کاراز (MBA) دانشگاه استنفورد شد.

او دارای سابقه‌ای بیش از ۱۲ سال در زمینه فناوری سطح بالا در شرکت‌های پیشروی اینترنتی مانند نت‌اسکیپ است. او همچنین نائب‌رئیس بخش توسعهٔ کسب و کار و فروش در این شرکت بود و توانست بازده مالی وب‌گاه نت‌اسکیپ را در عرض ۱۸ ماه از ۸۸ میلیون دلار در سال به بیش از ۲۰۰ میلیون دلار در سال برساند.

او کارش را در نت‌اسکیپ در بخش فروش اُای‌ام (OEM) آغاز کرد و در طی دورۀ چهار ساله که در آن شرکت حضور داشت، مسئولیت برقراری ارتباطات تجاری با شرکت‌هایی چون eBay (ای‌بِی(، Citibank (سیتی‌بانک(، American Online (آمریکن‌آن‌لاین)، Amazon (آمازون)، Travelocity (تراولاسیتی)، @Home (ات هوم)، Intuit (اینتویت)، Intel (اینتل) و Excite (اکسایت) را برعهده گرفته بود.

کردستانی پیش از آغاز کار در نت‌اسکیپ در بخش‌هایی چون بازاریابی، مدیریت محصول و توسعۀ کسب و کار در شرکت‌هایی چون 3DO، Go و HP (هیولت پاکارد) فعالیت می‌کرده‌است.

وی در سال 1991 با بیتا دریاباری (Bita Daryabari) همسر ایرانی خود ازدواج کرد و این ازدواج تا سال 2009 دوام آورد و در این سال این دو از هم جدا شدند، امید از سال 2011 با همسر آمریکایی خود به نام Gisel Hiscock ازدواج کرده و همکنون باهم زندگی می کنند.

کردستانی در ۸ مه ۲۰۰۶ در مجله تایم به عنوان یکی از صد نفری که دنیای ما را شکل داده‌اند نام گرفته ‌است. گفته می‌شود او یکی از ثروتمندترین ساکنین کالیفرنیای شمالی است بطوری که مجله سن خوزه ثروت تغریبی وی را 1.9 میلیارد دلار برآورد کرده است. این مدیر خلاق ایرانی تابستان امسال طی حکم جدیدی به مدیریت ارشد کسب‌وکار گوگل رسید.

*پریسا تبریز «شاهدخت امنیت» گوگل*

پریسا تبریز یکی از مهم‌ترین سلاح‌های گوگل است که وظیفه محافظت از این برند با ارزش را بر عهده دارد. این هکر کلاه سفید که ملیت ایرانی-آمریکایی دارد به سرویس‌های گوگل حمله کرده و نقاط ضعف احتمالی آنها را پیش از این که هکرهای مجرم یا کلاه سیاه به گوگل حمله کنند، کشف می‌کند.

پریسا تبریز یکی از مهم‌ترین مهره‌های شرکت گوگل است. جوان ایرانی متخصص در امنیت سایبری که در گوگل از او با با عنوان «شاهزاده امنیت» یاد می‌شود. کار او و تیمش، نجات حدود بیش از یک میلیارد کاربر گوگل کروم، پرکاربرترین مرورگر اینترنتی حال حاضر دنیا است.

خانم تبریز ۳۱ ساله، ‌پدیده غیر عادی در سیلیکون ولی و دنیای فن‌آوری است. او یک زن است، در دنیای فن‌آوری که زنان چندان حضور پر‌‌رنگی ندارند‌. علاوه بر این مدیر تیمی 30 نفره در آمریکا و اروپا است که اکثر آنها مرد هستند. به همین دلیل است که او قادر به انتخاب لقب خود است و نام «شاهزاده امنیت» ‌روی کارت ویزیت او حک شده است. خود خانم تبریز در این باره می‌گوید:

می‌دانم که عنوان مهندس امنیت برای بسیاری خسته‌کننده و تکراری است و بسیاری از افراد حوزه فناوری این عنوان کاری را بسیار جدی می‌گیرند. بنابراین لقب «شاهزاده امنیت»  که لقبی جالب و عجیب است را انتخاب کردم.

اوایل سال جاری بود که گوگل بعنوان اولین شرکت در سیلیکون ولی اقدام به انتشار اطلاعاتی در مورد منابع انسانی خود کرد و طبق این اطلاعات مشخص شد که  از هر 100 کارمند گوگل، فقط 30 نفر زن هستند.  خانم تبریز در مورد حضور زنان در عرصه فن‌آوری می‌گوید:

پنجاه سال پیش، درصد زنان شاغل در عرصه پزشکی و حقوق تقریبا برابر بود، خوشبختانه حالا درصدی از زنان نیز به حوزه فناوری روی آورده‌اند.  فناوری یکی از حوزه‌هایی است ک با سرعت بالا در حال رشد است و جا برای کار زیاد دارد.

خانم تبریز که در سال ۲۰۱۲ به عنوان یکی از 30 نفر بر‌تر سال که زیر 30 سال سن دارند از سوی مجله فوربس انتخاب شد، اعتقاد دارد نقش کمرنگ زنان در دنیای فناوری به این علت است که آنها خودشان را دست کم می‌گیرند. او در این مورد می‌گوید:

چند سال پیش مطالعه‌ای انجام شده بود که در آن  کسانی را که تحصیل در رشته کامپیوتر را کنار گذاشته بوند، مورد سوال قرار داده بود. جالب است بدانید که زنانی که این رشته را ترک کرده بودند معدل -B داشتند و علت اصلی رها کردن رشته کامپیوتر توسط آنها این بود که احساس می‌کردند، رشته سختی است. این در حالی بود که معدل مردانی که این رشته را ترک کرده بودند C بود و دلیل آنها این بود که این رشته جذاب نیست.

خانم تبریز در حومه شهر شیکاگو بزرگ شد. پدرش که یک پزشک ایرانی و مادرش یک پرستار لهستانی  است. او به عنوان خواهر بزرگ‌تر، همواره دو برادر کوچک خود را زیر پر و بال داشت. او در خصوص برادران خود می‌گوید:

از آن‌ها بزرگ‌تر بودم و در همه بازی‌ها آن‌ها را شکست می‌دادم! اما وقتی بزرگ‌تر شدند و دیگر زورم به آن‌ها نمی‌رسید، به این نتیجه رسیدم که باید به طریق دیگری از آن‌ها جلو بزنم. در آغاز نمی‌دانستم باید به چه کاری مشغول شوم. چندین آزمون در مدرسه انجام دادم که نتیجه آن‌ها این بود که باید افسر پلیس شوم. در ابتدا کلی به این موضوع خندیدم ولی حالا می‌بینم ‌چندان هم دور از واقعیت نبود. اکنون من به گونه‌ای مشغول حفاظت از افراد هستم.

خانم تبریز فقط درس نخوانده، بلکه در اوقات فراغت خود بستنی درست می‌کند و به عکاسی هم علاقه دارد. حتی ورزش مورد علاقه او صخره‌نوردی است که در اطراف مقر گوگل به این ورزش می‌پردازد. او تا پیش از آنکه در رشته مهندسی کامپیو‌تر وارد دانشگاه ایلینویز شود، حتی به رایانه دست هم نزده بود؛ اما داستان «جان دراپر» معروف به «کاپتان کرانچ» یکی از معروف‌ترین هکر‌های معاصر الهام بخش او در این مسیر بود.

پریسا تبریز همه چیز را زیر نظر دارد. از فعالیت هکرهای مجرم برای دزدی اطلاعات بانکی افراد، تا فعالیت‌های گروه‌هایی همچون Anonymous و حتی کسانی که در پی هک کردن و از کار انداختن سیستم Gmail ایران هستند. توانایی خارق‌العاده او برای نفوذ به ذهن هکرهای مجرم، منجر به آن شده ‌که وی مسئول صدور مجوز حضور سایر مهندسان در بخش امنیت گوگل شود. در سمینارهایی که برگزار می‌کند از مخاطبانش می‌خواهد ‌راه هک کردن یک دستگاه شکلات فروشی را بدون استفاده از ابزار تکنولوژیک شرح دهند. پاسخ آن‌ها برای پریسا تبریز مشخص می‌کند که کدام یک از استعداد ذاتی برای ورود به عرصه امنیت سایبری برخوردارند.

شرکت گوگل مجبور است هزینه‌های بسیاری ‌برای نزدیک نگه داشتن دشمنان خود و شناخت نقاط ضعف امنیتی خود متقبل شود. اکنون این شرکت به هر شخصی که بتواند خطا‌ها یا نقاط نفوذپذیری گوگل کروم را نشان دهد، پاداشی برابر با ۳۰ هزار دلار پرداخت می‌کند و تا امروز مجموع این پاداش‌ها به ۱.‌۲۵ میلیون دلار رسیده است و منجر به ترمیم ۷۰۰ باگ در کروم شده است. پریسا تبریز بر این باور است که این اقدام گوگل کاملا منطقی و حساب شده است، زیرا‌ شما می‌خواهید که این هکر‌ها در کنار شما باشند و نه ‌علیه شما. از همین روی است که او معمولا ساعات زیادی ‌در شبانه روز در تلاش برای حفاظت از اطلاعات  یک هفتم جمعیت جهان است.

*سالار کمانگر مدیر بزرگترین کلوپ ویدئویی*

Salar Kamangar is a senior executive at Google and former CEO of Google's YouTube brand.
Salar Kamangar is a senior executive at Google and former CEO of Google’s YouTube brand.

سالار کمانگر دیگر ایرانی موفق و البته باهوشی است که پله‌های ترقی را در عرصه فناوری به سرعت طی کرد و از همین جهت مورد توجه غول اینترنتی جهان قرار گرفت. وی که در زمان ورود به گوگل جوان‌ترین کارمند این شرکت بود، متولد سال 1355 در تهران‎ و فارغ‌التحصیل رشته بیولوژی از دانشگاه استنفورد است.جالب است که این رشته هیچ ربطی به فناوری ندارد کمانگر در مصاحبه‌ای که حدودا ۴ سال پیش با مجله معروف Business Week انجام داد درباره اینکه چه طور وی از علم پزشکی به فناوری اطلاعات روی آورده گفته:

اوایل که به مدرسه می‌رفتم، بسیار مشتاقانه خیال پزشک شدن را در سر می‌پروراندم تا اینکه زمانی را به تماشای طبابت پزشکان اختصاص دادم. از آن به بعد بسیار مشتاق شدم که دانشمند شوم ولی روز به روز بیشتر متوجه می‌شدم که این کار هیجان‌آور نیست. بعدها وقتی دو هفته به صورت پاره‌وقت در گوگل مشغول شدم، فهمیدم اعمالی که این کار من را با آنها درگیر می‌کند به من انرژی می‌دهد. درسی که من آموختم این بود که تنها تصور و خیالی که از یک کار داریم کافی نیست و باید از اینکه یک حرفه به صورت روزانه هیجان و انگیزه لازم را فراهم می‌کند، مطمئن شویم.

وی در سن 22 سالگی به گوگل پیوست و طی مدت هفت سال به یکی از کارمندان کلیدی این شرکت تبدیل شد. خلق سیستم تبلیغات گوگل توسط این مدیر جوان ایرانی تحت عنوان Google AdWords صورت گرفت که همکنون اصلی ترین منبع درآمد میلیاردی این قول اینترنتی همین سرویس می باشد.

سرویس ادوردز به مشتریان این امکان را می‌دهد علاوه بر آنکه سایت‌هایشان بر حسب رتبه‌ای که الگوریتم‌های گوگل به آنها اختصاص داده تا در نتایج جست‌وجو نمایش داده ‌شود، بتوانند سایت‌هایشان را در همان صفحه اول نتایج جست‌وجوی گوگل برای کاربرانی که جست‌وجوهایی مرتبط با کسب‌و‌کار مرتبط با کسب و کار آنها را داشته‌اند به نمایش درآیند.
کمانگر یکی از مدیران کوشا در این شرکت به حساب می‌آید از اعضای اصلی مؤسس تیم محصولات گوگل و قائم مقام سابق این شرکت در بخش برنامه‌های کاربردی وب نظیر جی‌میل، تاک، تقویم، ریدر، اورکات، بلاگر، پیکاسا، ویدئو، اسناد و صفحات گسترده بوده است.
نخستین پلان تجاری گوگل توسط وی نگاشته شد و پرونده موفقیت‌آمیزش منجر به تکیه‌زنی بر صندلی یوتیوب بعد از خریداری آن توسط گوگل شد. کمانگر بعد از راهبری مدیریت تیم محصولات گوگل، اقدام به راه‌اندازی گروه‌های گوگل (Google Groups) در سال 2001 کرد. گروه‌های گوگل محلی برای اشتراک گذاری موضوعات مورد علاقه کاربران گوگل است و چندین گروه برای آن تعریف شده است.

کمانگر رمز موفقیت خود را شروع کار در سنین پایین و رسیدن به مرز تجربه کامل در جوانی و استخدام شدن در گوگل می‌داند. وی درباره گوگل می‌گوید:

“گوگل جایی است که می‌توانند در آن متفاوت شوید و همیشه مورد توجه قرار گیرید.”

وی همچین به جوانان و کسانی که دوست دارند مثل وی شوند توصیه می‌کند که: بعد از فارغ التحصیل شدن در رشته خود؛ ذهنتان را مشغول بدست آوردن یک شغل و کار عالی نکنید. به سمت شغلی بروید که علاقه دارید و به آن جذب شوید و بعد از مدتی در آن شغل پیشرفت کرده و به مقام‌های بالای آن برسید.

همانطور که وی برای این کار گوگل را برگزید و بعد از رسیدن به سمت معاون این شرکت اکنون در صدر یکی از مهم ترین زیرمجموعه‌های آن یعنی YouTube قرار دارد. سمتهای قبلی وی در گوگل شامل معاون قسمت پروژه های تحت وب ( قسمتی که زیر مجموعه های مهمی چون Picasa , Gmail , Orkut , Reader  و … را دارد ) و معاونت مدیر در قسمت تبلیغات بوده است

اکنون کمانگر مدیریت پروژه Google TV که زیرمجموعه YouTube قرار گرفته نیز است.

* ترانه رضوی پزشک ایرانی طبیب گوگل است*

ترانه رضوی که دهه پنجم عمر خود را پشت سر می‌گذارد تقریبا از زمان آغاز به کار گوگل و زمانیکه این شرکت چندان شهرتی نداشت، همکاری خود را به درخواست دو مدیر توانمند این شرکت یعنی سرگئی برین و لری پیج با آنها آغاز کرد. دکتر رضوی فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه جورج واشنگتن است و تخصص داخلی خود را در دانشگاه استنفورد تکمیل کرده است. وی پزشکی در تشکیلات مرکزی گوگل در ماونتین ویو (Mountain View) کالیفرنیا است جاییکه مسئولیت حفظ سلامتی کارکنان گوگل را برعهده دارد. علاقه این پزشک ایرانی الاصل با فعالیت در یک شرکت فناوری محور رفته رفته به سمت تکنولوژی کشیده شد تا جاییکه دوست دارد بداند چگونه فناوری می‌تواند سلامت افراد را تحت تأثیر قرار دهد و حتی چگونه می‌توان از همین تکنولوژی برای مراقبت‌های پیشگیرانه استفاده کرد.

این پزشک ایرانی به درخواست مدیران گوگل حیطه فعالیت‌های خود را از بعد داخلی به جهانی می‌گستراند و علاوه بر پیغام‌های سلامتی که برای گوگلی‌ها ارسال می‌کند در وبلاگ خود هشدارهایی را به تمامی مردم جهان در زمینه پزشکی می‌دهد. وی در یکی از مصاحبه‌های خود که در هشت سال پیش با یکی از رسانه‌های مطرح خارجی انجام داده درباره دلیل شروع به وبلاگ‌نویسی گفته است:

هنگامیکه کار در گوگل را آغاز کردم، به واسطه ایمیل‌هایی که برای کارمندان ارسال می‌کردم متوجه شدم که مخاطبان علاقمندی دارم و از این جهت حیطه فعالیت‌های خود را در زمینه اطلاع‌رسانی گسترده‌تر کردم.

این پزشک ایرانی که مدیر تیم پزشکی گوگل است می‌گوید:

علیرغم تلاش اصلی ما در گوگل که سعی داریم بین کار و تفریح موازنه برقرار کنیم، گاهی کارکنان گوگل از اقدامات پیشگیرانه برای مراقبت از سلامتی غافل می‌شوند بنابراین آنها به کسانی احتیاج دارند که این مسائل را یادآوری کند. از طرفی متوجه شدم کسانیکه برای به دست آوردن اطلاعات پزشکی به اینترنت مراجعه می‌کنند، غالبا با اطلاعات نامعتبر و مغشوشی پیش من می‌آیند. بنابراین من با فرستادن توصیه‌های سلامت عمومی همچون ارگونومی در کار، مقابله با استرس، توصیه‌هایی برای افرادی که زیاد پرواز می‌کنند و برخی موضوعات دیگر کار خودم را آغاز کردم.

وی یکی از مشوقان اصلی در شروع وبلاگ نویسی اش را سرگئی برین مدیر این کمپانی آمریکایی دانسته تا تمامی مردم بتوانند از اطلاعات مفید وی سود ببرند. رضوی می‌گوید که:

ابتدا نوشته‌هایم در وبلاگ رسمی گوگل منتشر می‌شد ولی شروع به نوشتن پستهای بیشتری کردم و وبلاگم را تحت نام خودم راه انداختم.

او معتقد است که وبلاگ‌نویسی وقت می‌برد؛ به خصوص وقتیکه با سلامت مردم سر و کار داشته باشیم زیرا باید مدام منابع اطلاعاتی را مرور کنیم. وی در توصیه‌ای گفته است که:

“من فکر می‌کنم که کار زیاد آفت سلامتی در شرکت‌های فناوری و نه فقط گوگل است. کار زیاد باعث غافل شدن از اقدامات پیشگیرانه به منظور حفظ سلامت و شیوه زندگی بی‌تحرک می‌شود. فکر می‌کنم یکی از دلایلی که سرگئی برین از من خواست وبلاگ‌نویسی را شروع کنم این بود که مشکلات سلامتی کارکنان گوگل ممکن بود با شرکت‌های دیگر مشترک باشد.”

*رضا بهفروز مدیر مهندسی گوگل*

مدیر مهندسی گوگل از سال 2004 تاکنون نیز مهندس رضا بهفروز ایرانی‌الاصلی است که در دانشگاه کرنل نیویورک درس خوانده و عاشق ساخت سیستم‌هایی برای دسترسی آزاد و هرچه بیشتر به محتوای اطلاعاتی است. خودش می‌گوید عاشق ساخت سیستم‌های ارتباطی است که به کوچک‌سازی جهان تسریع بخشد و آن را مکان بهتری برای زندگی کند. بهفروز به گفته اطلاعاتی که از خودش در شبکه اجتماعی قرار داده گفته که بزرگ شده چهار کشور مختلف است و دوچرخه‌سواری، نقاشی، پخت غذا، انجام کارهای بدیع و جهانگردی از علاقمندی‌های اوست.

این مهندس ایرانی شاغل در گوگل که تاکنون به 40 کشور دنیا سفر کرده است مهندسی و انتخاب ماساژورهای این شرکت را هم برعهده داشته است. این مدیر واحد مهندسی در بخش راهبری تکنیکی  Google Talk نیز فعالیت‌هایی داشته و بماند که در بخش ایمیل مایکروسافت هم مدیریت برنامه‌نویسی کرده است.

یکی از امتیازات برجسته کارکنان گوگل این است که در روز 20 درصد وقت آزاد برای کارهای شخصی خود دارند و البته بیشتر نوآوری‌های گوگل در این بازه زمانی 20 درصدی از کل تایم روز شکل گرفته است. یکی از پروژه‌ها و ابداعات وی که به چشم تمامی کاربران ایرانی گوگل خورده است، کیبورد ایرانی مستقر در صفحه اصلی این موتور جست‌وجو است. به گفته خودش این طرح را با الهام از توسعه کیبورد هندی توسعه داده و توانسته گجت فارسی را برای کیبورد این شرکت توسعه دهد.

وی معتقد است اگر شکست نداشته باشد همیشه احساس راحتی می‌کند ولی از جهتی هم نگران است که شکستی نداشته باشد و همیشه در آسایش باشد!

* مایک جزایری مدیر محصولات گوگل*

حالا نوبت معرفی مایک جزایری مدیر محصولات گوگل است که از سال 2005 در این شرکت مشغول به کار شده و در پست مدیریت محصولات این شرکت درگیر پروژه‌هایی نظیر Google Talk یا همان Hangout کنونی (نرم‌افزار پیام‌رسان گوگل که امروزه به هنگ اوت معروف است)، پلت‌فرم رسانه‌ای کروم، پرینتر ابری گوگل، WebM (پروژه توسعه فرمت ویدئویی متن باز و رایگان برای مشاهده ویدئوهای با کیفیت بالا در وب) و پرداخت حق اشتراک مصرف کنندگان بوده است.
جزایری 35 سال دارد و در رشته MBA با گرایش مدیریت تکنولوژی در دانشگاه واشنگتن تحصیل کرده است. وی همچنین با گوگل در زمینه خریداری و ادغام شرکت فناوری محور On2 که فعالیتش در زمینه فشرده‌سازی فایل‌های ویدیویی است، همکاری‌هایی داشته است.

مایک همچنین اولین مدیر پروژه گوگل در کرکلند (شهری در شهرستان کینگ واشنگتن) و قائم‌مقام برای دفتر نیویورک طی سال‌های 2007 تا 2009 بوده است. جزایری در پروژه کروم گوگل و تولیدات برنامه‌های کابردی گوگل هم کار کرده است.

*شیرین اسکویی مدیر پروژه بروزرسانی تقویم گوگل*

شیرین اسکویی از جمله مخترعین ایرانی به شمار می‌رود که اطلاعات کمی از او در وب موجود است. وی هم از جمله ایرانیان موفقی بوده که بزرگترین شرکت فناوری محور آمریکا اقدام به جذب او کرده است. این مخترع ایرانی توانسته ابداعاتی را از سال‌های 2007 تاکنون برای این شرکت داشته باشد و از این جهت در لیست محققان برتر گوگلی باشد.

بزرگترین ابداع این فرد برای گوگل، قابلیت بروزرسانی تقویم آن با نرم‌افزارهای تولیدی شرکت‌های دیگر نظیر مایکروسافت است.
اسکویی مدیر پروژه بروزرسانی تقویم گوگل بوده و در ارتباط با تجربه‌اش در این زمینه گفته است که بسیاری از کاربران تا پیش از قابلیت بروزرسانی دچار سردرد می‌شدند چرا که اگر از تقویم مایکروسافت اوت‌لوک روی رایانه دسکتاپ‌شان استفاده می‌کردند، نمی‌توانستند محتوای‌ آن را به جای دیگری ببرند.

وی می‌گوید به عنوان مثال اگر تقویم مایکروسافت را روی سیستم خانگی بروز می‌کردیم، نمی‌توانستیم محتوای تغییر داده شده را روی تقویم گوگل هم داشته باشیم یا بالعکس؛ اما بروزرسانی تقویم گوگل این امکان را فراهم کرد تا محتوای تقویم‌ها را در هر سیستمی بتوانیم بروز داشته باشیم.

این مدیر ایرانی فعال در گوگل گفته است که در قدیم اگر محتوای تقویمی تغییر می‌کرد برای اینکه تمامی اطلاعات لپ‌تاپ خانگی، همراه و سیسنم محل کار تغییر کند نیازمند اعمال دستی بودیم که کار پیچیده‌ای بود اما اکنون اکنون اگر تصمیم به سفر داشته باشیم به راحتی می‌توانیم اطلاعات تقویم گوگل را وارد تقویم اوت‌لوک سیستم عامل رایانه قابل حمل کنیم و از آن به شکل آفلاین استفاده کنیم.

تحقیقات عملیاتی شده وی منجر به کاستن از خطاها و عوامل آزاردهنده استفاده از تقویم‌های متعدد شد. اسکویی خودش در ارتباط با دست و پنجه نرم کردن با این معضل در گذشته می‌گوید این معضل و مشکل تا سال‌های پیش از شروع فعالیتم در بروزرسانی تقویم گوگل ادامه داشت اما دو راه و برنامه برای بروزرسانی بین تقویم گوگل و تقویم اوت‌لوک مایکروسافت وجود دارد.

وی اذعان کرد که به احتمال زیاد من مهیج‌ترین فرد گروه هنگام شروع این پروژه بودم زیرا با تقویم بسیار سر و کار داشتم. خوشحالم که اکنون با این نرم‌افزار (Google Calendar Sync) به راحتی می‌توانیم تمام حساب‌های گوگل و مایکروسافت‌مان را بروز نگاه داریم.

*شمیم صمدی ایرانی که شبکه تبلیغات ویدئویی راه انداخت*

شمیم صمدی هم دیگر مدیری است که با تصدی جایگاه مدیریت محصولات این غول آمریکایی، شمیم خوش ایرانیان را در غربی‌ترین نقطه جهان پراکنده کرد. وی که مدیریت بخش برنامه‌ریزی تبلیغات این شرکت را برعهده داشت، هم‌اکنون موسس استارت آپ Stealth Ad Tech در نیویورک‌سیتی است.
صمدی نیز سمت مدیریت محصولات گوگل را در پرونده خود دارد و دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه دیویس کالیفرنیا است. وی دو بار در سمت مدیر محصولات گوگل بوده و روی چند پروژه مهم تبلیغاتی و تجاری کار کرده است؛ برخی از فعالیت‌های او در این میان همچون مدیریت محصولات دابل کلیک ریچ مدیا که کمپانی راهکارهای تبلیغات دیجیتال است و تابعه گوگل به حساب می‌آید، بوده است.

پیش از دابل کلیک، راه‌اندازی شبکه ویدئوی تبلیغاتی آنلاین گوگل با نام ادسنس (AdSense) توسط وی انجام شد. حس‌ تبلیغ (AdSense) یک برنامه تبلیغاتی ارائه‌ شده توسط گوگل است که دارندگان وبگاه‌ها می‌توانند در این برنامه نام‌نویسی کنند تا روی وبگاه‌هایشان تبلیغات متنی، تصویری و ویدئویی فعال شود.

دابل کلیک هم شرکت تابعه شرکت گوگل است که در زمینه ارائه راهکارهای تبلیغاتی در بستر وب فعالیت می‌کند و در آوریل 2007 توسط گوگل خریداری شد. در این روش مشتریانی که داری پتانسیل اصلی خرید هستند شناسایی شده و سرویس به آنها، محصولات جست‌وجو شده‌شان را با گذاشتن پنجره‌های کوچک تبلیغاتی پیشنهاد می‌کند.

صمدی در ارتباط با راه‌اندازی شبکه ویدیوی تبلیغاتی آنلاین گوگل می‌گوید که ایده این کار را از یک سوژه ابتدایی گرفته و آن را به یک خط استراتژیک کسب‌وکار در گوگل تبدیل کرده است.

*مریم کاموَر ایرانی که مدیر محققان گوگل است*

مریم کاموَر هم که به واسطه فعالیتش چهره‌ای شناخته شده‌تر دارد، دیگر ایرانی است که محقق ارشد گوگل به حساب می‌آید و تیم تجزیه و تحلیل فناوری گفتاری گوگل را رهبری می‌کند. وی درصدد توسعه محصولات گفتاری است و تحقیقاتی بسیاری در این زمینه انجام داده که برخی از آنها “ورودی صوتی برای دستگاه‌های اندرویدی” و “تجزیه و تحلیل جست‌وجوی موبایلی” بوده است.

وی 17 اختراع در طول تصدی سمتش در گوگل به ثبت رسانده و هشت مقاله علمی از او چاپ شده است.

کامور فارغ‌التحصیل دکترای علوم کامپیوتر از دانشگاه کلمبیا در سال 2008 است. این محقق ایرانی علاقه بسیاری به تحقیقات در رمینه رابطه کامپیوتر و انسان، دستگاه‌های کوچک و رابط‌های جست‌وجوگر دارد. برخی از تحقیقات کامور به شرح زیر است:

  • سایز بهینه و قاب فریم برای جست‌وجوی صوتی لغات
  • جست‌وجوی گوگل با صوت
  • مقایسه نحوه جست‌وجوی کاربران در دستگاه‌های مختلفی نظیر کامپیوترها – آیفون‌ها و موبایل‌ها
  • کپچا چیست؟ کچپا مبتنی بر تصویر است
  • پیشنهادات جست‌وجو برای پویش‌های موبایل: شناخت الگوهای استفاده
  • روند رمزگشایی در جست‌وجوهای موبایل
  • نقش متن در جستارهای ورودی: استفاده از سیگنال‌های متنی برای تکمیل جستارهای روی دستگاه‌های موبایل
  • مطالعه‌ای در قیاس وسیع روی رفتار جست‌وجوی بی‌سیم: جست‌وجوی موبایلی گوگل است.

دنیا این افراد را به عنوان چهره‌هایی می‌شناسد که زندگی همه ما را تحت تأثیر قرار داده و خدماتی نوین به جهانیان عرضه کرده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *