نکاتی پیرامون امنیت کودکان در اینترنت
امروزه با رشد سریع استفاده از شبکه جهانی اینترنت در بین عموم انسان ها، دغدغه برخورداری از محیطی امن و عاری از خطرات متنوع همواره همه کاربران اینترنت را همراهی می کرده است. در این بین قشر کودکان از همه اقشار دیگر دچار آسیب پذیری بیشتری در فضای سایبری هستند و والدین همواره سعی در محافظت از کودک خود در برابر خطرات احتمالی معنوی و مادی استفاده از اینترنت دارند. با این حال سرعت بالای مدرن شدن کودکان و اتش روز افزون آنها برای استفاده از رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی و دیگر امکانات اینترنت والدین را مکلف می کند تا موارد امنیتی مختلفی را برای صیانت از کودکان در اینترنت در نظر گرفته و به کار ببندند.
در این مطلب قصد داریم شما را با برخی از نکات مهم در جهت بهبود امنیت کودکانتان در فضای سایبر آشنا کنیم. با رعایت چند توصیه ساده نوتیف بیشتر مراقب امنیت سایبری خود و کودکانتان باشید.
گرفتار ویروسهای اینترنتی نشوید
اگر خیال میکنید هکرها و جاسوسهای سایبری فقط در فیلمهای سینمایی هستند اشتباه میکنید. اینترنت پر از خلافکار و آدمها ناجوری است که از هر فرصتی استفاده میکنند تا پروفایل فیسبوکتان را هک کنند، گوشیتان را ویروسی کنند یا حسابهای کاربری شما را بدزدند.
برای خلافکارهای اینترنتی فرقی نمیکند جیب چه کسی را بزنند. مهمتر آنکه هر تهدیدات اینترنتی سن و سال نمیشناسد و کوچک و بزرگ ممکن است قربانی مهاجمان سایبری شوند. بنابراین هنگام گشت و گذار در اینترنت حواستان را حسابی جمع کنید.
مراقب ویروسها باشید
- حتما یک آنتی ویروس روی دستگاههای الکترونیکی خود نصب کنید و هشدارهای آن را جدی بگیرید. آنتی ویروسها برابر اکثر تهدیدات اینترنتی از شما محافظت میکند.
- از هر لینکی دانلود نکنید. اگر به فایل یا برنامهای نیاز دارید آن را از سایتهای مرجع و معتبر دانلود کنید. دانلود بی حساب و کتاب هر چیزی از گوشه و کنار اینترنت ممکن است غافلگیریهای ناخوشایند و حتی جبرانناپذیری را به بار آورد.
- اگر کسی برنامهای را برایتان ارسال کرد که چیزی از کارکرد آن نمیدانید، آن را اجرا نکنید. مراقب ویروسها باشید! ویروسها ممکن است گذرواژهها را سرقت کنند، فایلهای حساس را از بین ببرند یا از حساب کاربری شما پیامهای تبلیغاتی بهاشتراک بگذارند.
- به پیام یا فایلهایی که از دوستان و آشنایان دریافت میکنید بهسادگی اعتماد نکنید و مطمئن شوید که خود آنها پیام مورد نظر را برایتان ارسال کردهاند. هکرها گاهی خود را جای دیگران جا میزنند و در پوشش نام و اعتبار افراد، برنامههای خرابکارانه منتشر میکنند. به همین دلیل هرگز نباید تنها با دیدن نام افراد به پیامها و فایلهای آنها اطمینان کنید.
- از برنامه های کنترل کودکان و همچنین امکانات سیستم عامل ها برای کودکان بهره ببرید.
در اینترنت هوشیار و گوشبزنگ باشید
حتما میدانید حسابهای کاربری شما در شبکههای اجتماعی درست مانند حساب بانکی پدر و مادرتان لقمه چرب و نرمی برای هکرهاست. بنابراین هرگز نمیتوانید با بیخیالی و بیتوجهی پا به دنیای خطرناک وب بگذارید. با وجود این عقل شما بهترین ابزار برای مقابله با مهاجمان سایبری است.
هوشمندانه و آگاهانه عمل کنید. اگر احتمال میدهید حوصله از بر کردن گذرواژههای طولانی و پیچیده را ندارید یک رمز مضحک انتخاب کنید. باور کنید کنار هم گذاشتن چند کلمه بیربط و ساختن یک رمز عبور بلند و خندهآور کار سختی نیست. البته از ابزار مدیریت گذرواژهها هم غافل نشوید.
اگر خود را کاربر مسئولیتپذیری در قبال امنیت اینترنتی میدانید به توصیههای ساده و کاربردی زیر برای مقابله با مهاجمان سایبری توجه کنید:
- هرگز گذرواژههای خود برای شبکههای اجتماعی یا سرویسهای اینترنتی را به کسی نگویید، حتی بهترین دوست خود. اگر فردی به رمز عبور شما دسترسی پیدا کند میتواند از طرف شما پیامها یا فایلها نامربوط و خرابکارانه منتشر و چهره شما را پیش دیگران خراب کند. دوستان شما از دریافت پیامهای عجیب و غریب خوشحال نخواهند شد.
- هرگز رمز عبور خود را از طریق ایمیل یا اپلیکیشنهای پیام فوری مانند وایبر یا تلگران با دیگران بهاشتراک نگذارید. ممکن است افرادی خود را کارشناس یا اپراتور شبکههای اجتماعی جا بزنند و گذرواژه شما را طلب کنند. هرگز اطلاعاتی به آنها ندهید.
- سعی کنید از گذرواژههای بلند و پیچیده استفاده کنید؛ گذرواژههایی حداقل هشت حرفی شامل عدد، حروف همراه با کپسلاک و حتی علائم نقطهگذاری مانند علامت سوال یا علامت تعجب. نام حیوان خانگی، تاریخ تولد یکی از اعضای خانواده یا ردیف کردن اعداد 12345 به عنوان رمز عبور را بیخیال شوید. حدس زدن اسامی شناخته شده و رایج یا اعداد سر راست کاری ندارد و بهدست آوردن این اعداد با نرمافزارهای خاصی امکانپذیر است.
- گذرواژههای خود را هرگز روی کاغذ یادداشت نکنید یا آنها را در فایل ورد ذخیره نکنید. افراد سواستفادهگر دقیقا در چنین فایلهایی دنبال رمز عبور شما میگردند. سعی کنید گذرواژهها را بهخاطر بسپارید.
- قبل از وارد کردن رمز عبور خود مطمئن شوید وارد آدرس اینترنتی مورد نظر خود شدهاید. به آدرس سایت دقت کنید و مطمئن شوید همه چیز همانطور است که باید باشد. مهاجمان سایبری با ایجاد صفحه قلابی سایتهای پرمخاطب سعی دارند گذرواژه کاربران را سرقت کنند.
منبع: کسپرسکی آنلاین