Windows_Product_Family_9-30-Event1

Windows 10

دیروز شرکت مایکروسافت ترتیب اعداد ریاضی را به هم زد و بعد از نسخه 8.1 ویندوز به صورت رسمی نسخه جدید را با نام Windows 10 رونمایی کرد! البته این شرکت اعلام کرده کد داخلی استفاده شده برای این نسخه از سیستم‌عامل، Windows Threshold خواهد بود. این در حالی است که ابتدا همه منتظر بودیم تا سیستم عامل بعدی با نام ویندوز 9 معرفی شود. سپس این شایعه به گوش رسید که نسخه بعدی ویندوز، TH نام خواهد گرفت. بدین ترتیب ویندوز 10 حسن ختامی خواهد بود برای نام‌هایی مانند ویندوز TH، ویندوز ایکس، ویندوز وان و حتی ویندوز 9. این نسخه از سیستم‌عامل مایکروسافت که جامع‌ترین نسخه آن نیز به شمار می‌آید قرار است تجربه کاری مشترکی برای سخت‌افزارهای مختلف استفاده کننده از این سیستم‌عامل به همراه داشته باشد. بدین‌ترتیب توسعه‌دهندگان نرم‌افزاری می‌توانند برنامه‌های مشترک برای دستگاه‌های مختلف تولید کنند.

مایکروسافت پیش از این اعلام کرده بود که قصد دارد سیستم عامل ویندوز را بصورت یکپارچه طراحی نماید تا امکان استفاده از آن روی سیستم های مختلف میسر گردد و تجربه کاربری آشنا و مشابهی روی دستگاه های مختلف ارائه دهد. این نکته مشخص است که مایکروسافت میخواهد هر چه بیشتر به سمت یکپارچه سازی و یا به عبارتی “یک مایکروسافت” پیش برود.

Joe Belifore در این خصوص می‌گوید:

ما قصد داریم تجربه‌ای ترکیبی را بر روی رایانه‌های شخصی، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند و هر دستگاه دیگر ایجاد کنیم تا یک گام بزرگ از ویندوز 8.1 فاصله بگیریم. بدین صورت قابلیت‌های مشابه در کنار کارایی‌های متفاوت بر مبنای تفاوت سخت‌افزاری را شاهد خواهیم بود.

به نظر میرسد ویندوز 10 میتواند بالاخره عامل محکم و تحریک کننده ای باشد تا افرادی که هنوز نمیتوانند از ویندوز 7 دل بکنند، به سمت آخرین نسخه محبوبترین سیستم عامل دسکتاپ دنیا بروند. در ویندوز 10 نیز تصمیم بر آن شده تا کارایی و انعطاف پذیری بیشتر در کاربرد سیستم عامل در اختیار کاربر قرار گیرد. در واقع مایکروسافت به انواع بازخوردهای کاربران گوش فرا داده و تصمیم گرفته تا در ویندوز 10 محیطی ارائه دهد که بسیار کاربردی باشد.

قبل از هر توصیفی بهتر است نگاهی به اظهار نظر مایکروسافت درباره نسخه جدید ویندوز بیندازیم:

ویندوز 10 میتواند به صورت خارق العاده ای روی پلتفرم ها و دستگاه های مختلف اجرا شود؛ از اینترنت اشیا گرفته تا سرور ها و دیتا سنتر های سراسر جهان. بعضی از این دستگاهها نمایشگری 4 اینچی دارند و بعضی هم تا 80 اینچ نمایشگر دارند و بعضی هم بدون هیچ نمایشگری هستند. بعضی از این دستگاهها در جیب شلوار جین شما قرار میگیرند و بعضی میتوانند تا 30 فوت ارتفاع داشته باشند. بعضی از این دستگاهها از انگشتان شما و قلم به عنوان رابط کاربر و ویندوز استفاده میکنند و بعضی هم موس و کیبورد؛ و یا دستگاه هایی هم هستند که از کنترلر های بازی و یا حتی گسچر ها و یا ترکیبی از چند روش برای تعامل با شما استفاده میکنند.

مهمترین ویژگی های ویندوز 10:

1 – بازگشت منوی استارت

منوی شروع در ویندوز 10
منوی شروع در ویندوز 10

یکی از اهداف اصلی مایکروسافت، جذب کاربران سیستم عامل ویندوز 7 است که هنوز به بروزرسانی به نسخه های بالاتر ویندوز قانع نشده اند و محیط کاربری ویندوز 7 را ترجیح میدهند. به همین خاطر در این سیستم عامل منوی سنتی استارت نیز در نظر گرفته شده، با این تفاوت که کاشی های زنده (Live Tiles) نیز در آن ادغام شده است. در ضمن این سیستم عامل به نحوی طراحی شده که هم روی صفحه نمیاش های لمسی و هم صفحه نمایش های عادی بدون قابلیت لمس، به سادگی قابل استفاده و کاربرد باشد.

2 – همه چیز در یک پنجره اجرا می‌شود

اجرای برنامه های مدرن در محیط دسکتاپ و در قالب پنجره
اجرای برنامه های مدرن در محیط دسکتاپ و در قالب پنجره

در ویندوز 10 نرم افزارهای اختصاصی محیط “مدرن” یا همان مترو و دیگر اَپ‌های ویندوز استور که پیش از این به صورت تمام صفحه اجرا می شدند نیز حالا دقیقا مانند نرم‌افزارهای محیط دسکتاپ در قالب پنجره اجرا می‌شوند و می‌توان اندازه‌ی پنجره‌ی آن‌ها را تغییر داد و حالا در بالای این اَپ‌ها نیز نوار عنوان وجود دارد که به کاربر امکاناتی مانند بزرگنمایی، کوچک‌نمایی و بستن پنجره را می‌دهد و میتوان اندازه آنها را تغییر داد.

3 – امکان استفاده از چندین میزکار (دسکتاپ)

امکان اضافه کردن و استفاده از چند میزکار
امکان اضافه کردن و استفاده از چند میزکار

حالا کاربران می‌توانند برای اهداف مختلف دسکتاپ‌های متفاوتی ایجاد کنند و بین این دسکتاپ‌ها سوییچ نمایند و کار خود را از جایی که باقی مانده دنبال کنند. این قابلیت بسیار کاربردی و جذاب خواهد بود. اگر کاربر مک یا توزیع‌های مختلف لینوکس باشید، با این قابلیت آشنا هستید. با این ویژگی امکان اجرای چندین نرم افزار کنار هم بسیار ساده تر شده و اگر تعداد زیاد نرم افزار های در حال اجرا شما را سردرگم میکند، می توانید چند محیط دسکتاپ ایجاد کرده و نرم افزار های در حال اجرا را بین صفحات دسکتاپ تقسیم کنید. همچنین امکان دارد صفحه‌ی اصلی کار شما در ویندوز بسیار شلوغ باشد و یا چندین نفر از یک سیستم استفاده نمایید و هر شخص خواهان قرار دادن نرم‌افزارهای دلخواه بر روی دسکتاپ باشد بدین منظور میتوان چندین دسکتاپ ایجاد کرد و این مشکلات را مرتفع کرد.

4 – حالت نمایش Snap View

حالت Snap View
حالت Snap View

در ویندوز ۸ امکان قرار گیری دو اپلیکیشن در محیط دسکتاپ و مترو یا دو اپلیکیشن مترو در کنار یکدیگر میسر شد که هر کدام ۵۰ درصد صفحه را اشغال می‌کردند. در ویندوز ۸.۱ این قابلیت بهبود یافت تا کاربر بتواند فضای بیشتری را به یکی از دو اپلیکیشنی که در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند، اختصاص دهند و مثلا ۷۰ درصد صفحه به یک برنامه و ۳۰ درصد باقی مانده به دیگری اختصاص داده می‌شد. در ویندوز ۱۰ قابلیت Snap باز هم بهبود یافته تا کاربر بتواند ۴ اپلیکیشن را در کنار یکدیگر اجرا کند. حالت نمایش Snap View ( سوییچ بین اپلیکیشن ها با استفاده از دو کلید ALT و TAB ) با هر دو حالت مدرن و دسکتاپ و هر دو نوع اپلیکیشن ها کار میکند و به صورت توسعه داده شده که در یک زمان میتوانید تا 4 برنامه را با هم روی نمایشگر خود داشته باشید. همچنین ویندوز جدید نرم‌افزارهایی که به‌طور پنهان در حال فعالیت می‌باشند را به کاربر اطلاع می‌دهد و حتی به‌طور هوشمند پیشنهادهایی همزمان با کار در حال انجام کاربر، برای استفاده از نرم‌افزارها و پر کردن فضای خالی صفحه ارائه می‌کند.

5 – ویژگی جدید Task View

ویژگی جدید Task View
ویژگی جدید Task View

امکان جالب دیگری هم که به ویندوز 10 اضافه شده قابلیتی است که Task View نام دارد که قبلاً چیزی شبیه به آن را در OS X اپل هم دیده بودیم و مالتی تسکینگ را برای کاربران آسان تر میکند. این دکمه برای سوییچ سریع بین برنامه های در حال اجرا و البته دسکتاپ‌هایی که توسط کاربر ایجاد شده‌اند مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

6 – تطبیق با رابط کاربری

بهترین امکان معرفی‌شده در ویندوز 10 را می‌توان به اینجا محیطی  که در آن‌هم استفاده از موس و کیبورد وجود دارد و هم صفحه‌ی لمسی. ویندوز جدید به‌طور خودکار در شرایط وصل و استفاده از موس و کیبورد نرم‌افزارها و محیط را برای استفاده از آن‌ها آماده می‌کند و در صورت استفاده از صفحه‌ی لمسی محیط را با این رابط کاربری تطبیق خواهد داد.

7 – فایل اکسپلورر جدید و هوشمندتر

در ویندوز 10، File Explorer فایل‌ایی که اخیرا استفاده کرده‌اید را لیست می‌کند، همچنین فولدرهایی که بازدید بیشتری از آنها داشته‌اید را نیز برای دسترسی سریع‌تر نمایش می‌دهد.

8 – اپ استور واحد

انتظار می‌رود در نسخه‌ی آتی یک استور یا فروشگاه برای دریافت نرم‌افزارها وجود داشته باشد که هم‌اکنون نیز این کار شروع‌ شده است.با این ویژگی نرم‌افزارهای طراحی‌شده قابلیت اجرا بر روی‌ گوشی و هم سیستم‌های رومیزی را خواهند داشت. همچنین فروشگاه نرم افزاری مایکروسافت هم پیش از این با رشد خوبی به سمت یکپارچگی بین اپلیکیشن های دسکتاپ و موبایل پیش رفته بود قرار است تا به صورت کامل به این هدف برسد و شاهد یک اپ استور کامل و واحد برای همه پلتفرم های شرکت باشیم.

دانلود نسخه Preview

کاربران از ابتدای اکتبر می توانند به مراجعه به آدرس preview.windows.com نسخه پیش نمایش این سیستم عامل را دانلود کرده و نظرات و پیشنهادات خود برای بهبود آن را در اختیار مایکروسافت قرار دهند. نسخه نهایی ویندوز 10 هم بنابر قولی که مایکروسافت در این زمینه داده قرار است تا در سال 2015 عرضه شود و شاید بتوان زمان این عرضه را اواسط این سال دانست. البته همانطور که به خاطر دارید صحبت های اولیه پیرامون ویندوز 10 در کنفرانس Build در ماه آپریل امسال به گوش من و شما رسیده بود که در آن مایکروسافت ایده یکپارچه سازی بین ابزارها را بیان کرده بود و با این اوصاف میتوانیم ویندوز 10 را به عنوان یک بروز رسانی برای همه دستگاهها در نظر بگیریم.

همچنین باید بدانید که ویندوز 10، نسخه بعدی ویندوز فون نیز خواهد بود ولی باز هم زمان مشخصی برای معرفی شدن و استفاده ابزارهای همراه از این نسخه اعلام نشده است. البته مایکروسافت به صورت رسمی این را هم اعلام کرده که شرکت در حال توسعه ویندوز فون 10 (یا ویندوزی که برای تبلت ها و دستگاههای که از پردازنده ARM استفاده میکنند) همزمان با نسخه دسکتاپ است تا تجربه استفاده از ویندوز بین دستگاههای بین 4 اینچ نمایشگر تا 80 اینچ نمایشگر به صورت همزمان به کاربران شرکت عرضه شود.

ارائه ویندوز 10 با این ویژگی ها و امکانات نشان از این دارد که مایکروسافت سر عقل آمده و دیگر نمیخواهد دقیقاً همان رابط کاربری را که روی محیط دسکتاپ داشت را برای دستگاههای با ورودی لمسی در نظر بگیرد. به هر حال میتوان گفت که ویندوز به سمت یک پلتفرم واحد پیش میرود؛ پلتفرمی که برای همه دستگاهها به صورت یکپارچه ارائه میشود.

منبع ها:

مایکروسافت، زومیت، فارنت، شهر سخت افزار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *