پایان ماموریت ماهنورد چینی “یوتو” پس از 31 ماه

0

ماهنورد یوتو YUTU چین در سطح ماه

ماموریت ماه‌نورد چین موسوم به “یوتو” پس از 31 ماه به پایان رسید.

این کاوشگر چینی در 31 جولای 2016 پس از 31 ماه فعالیت در سطح قمر زمین برای همیشه از کار افتاد.

به گزارش رویترز، کاوشگر یوتو در ابتدا قرار بود سه ماه در سطح ماه فعالیت کند، اما بیش از دو سال به خدمت ادامه داد. یوتو در مدت حضور خود در فضا با رویدادهای زیادی روبرو شد.

یوتو (انگلیسی: Yutu، چینی: 玉兔) در لغت به معنای “Jade Rabbit” به فارسی “خرگوش یشمی” است. نام این کاوشگر برگرفته از اسم خرگوش دست آموزی است که طبق داستان های اساطیری چینی به همراه قدیسه چانگ ئی به ماه سفر کرده است.

ماهنورد یوتو YUTU چین در سطح ماه
ماهنورد یوتو YUTU چین در سطح ماه

یوتو کاوشگر بی سرنشین جزئی از ماموریت چانگ ئی 3 (Chang’e 3) چین به ماه است. چانگ ئی 3 دارای دو قسمت فرودگر ایستا و ماهنورد یوتو است. فرودگر ایستا مجهز به تجهیزاتی برای مشاهده ی زمین، چشم نجومی برای رصد سایر اجرام نجومی از روی ماه و مشاهده ی ماهنورد Yutu در مسیر حرکت است. ماهنورد یوتو کاوشگری شش چرخ با سیستم شارژ خورشیدی است که مجهز به دوربین، یک بازوی رباتیک و سیستم رادار است.

ماموریت چانگ ئی 3 در تاریخ 14 دسامبر 2013 به سمت ماه پرتاب شد.[منبع] این ماموریت سومین ماموریت مرتبط با ماه چین با این نام است اما اولین مأموریتی است که هدف آن فرود روی ماه است. دو مأموریت اول تنها با هدف چرخیدن به دور مدار ماه بودند. این به عنوان اولین ماموریت از سال 1976 تا به حال موفق به فرود نرم بر سطح ماه شد. از ۴۰ سال پیش تا به حال، هیچ ماه‌نوردی با فرود نرم روی ماه ننشسته بود و ماه‌نورد یوتو بعد از ۴۰ سال توانست این کار را انجام دهد. آخرین فرود آرام بر روی ماه توسط ناسا در سال 1972 در مأموریت سرنشین دار آپولو 17 صورت گرفته بود.

همچنین چانگ ئی 3 اولین ماموریت دارای ماهنورد پس از پایان ماموریت Lunokhod 2 شوروی در تاریخ 11 می 1973 است.[منبع] ماه‌نورد یوتو، در اکتبر 2015 رکورد طولانی‌ترین زمان ماندن یک ماهنورد بر روی سطح ماه را شکست.[منبع] کاوشگر لونوخود 1 شوروی با رکورد 11 ماه اقامت در ماه قرار دارد.

یوتو در مدت زمان اقامت خود در ماه کار زیادی انجام نداده است. این ماه نورد تنها چند روز پس از فرودش، با مشکلات فنی مواجه شد و برخی از سیستم های عملیاتی آن از کار افتادند.[منبع] اما چند روز بعد مجدداً احیا شد و در نهایت توانست کشف بزرگی را در سال 2015 انجام دهد. این کشف شامل شناسایی نوع جدیدی از سنگهای بازالت آتشفشانی در ماه برای نخستین بار پس از 40 سال از ماموریت آپولو بود که با نمونه‌های بدست آمده توسط ماموریت‌های آپولو و لونا متفاوت بودند.

پس اعلان پایان ماموریت یوتو، یک کاربر در سایت توئیتر ویژه چین موسوم به سینا ویبو نوشت:

خوب بخوابی! در رویاهایت، کیک‌های هویج بی شماری خواهی داشت.

رسانه‌هاي داخلي چين ادعا مي‌كنند اين كشور در تلاش است دو سال زودتر از برنامه، كاوشگر ديگری را در نيمه هميشه تاريك ماه فرود آورد. براساس اين گزارش‌ها فرودگر چانگ 4 كه قرار بود در سال 2020 به ماه برسد، در سال 2018 به اين كره درخشان رسيده و فرود خواهد‌ آمد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *